Online учење

     Образовање на даљину је систем и процес повезивања полазника са дистрибуираним образовним ресурсима. Е-learning  је последица убрзаног напретка и иновација у технологији и прилагођавању образовног процеса том развоју. Представља извођење тренинга, учења или едукативног програма, најчешће путем интернета. Подразумева предавања и вежби на интернету, CD или DVD материјал, консултације са предавачима путем интернета, проток електронске поште међу учесницима, постојање форума, тестирање на интернету, видео конференције и слично.

         Online  учење можемо дефинисати као извођење образовног процеса уз помоћ информационо-комуникационих технологија. То је учење које се одвија преко рачунара  који има приступ интернету, са било којег места у било које време. Учење се може одвијати путем писаног текста, говора, видеа или тестова. Оnline учење нам омогућава стицање знања из властитог дома. Предности е-учења су бројне. Сами бирамо подручје, учимо властитим темпом, на месту и времену које нам одговара. Корисници се подстичу на учење са мултимедијалним садржајима, вежбе са коришћењем бројних аудио, визуелних, текстуалних, сликовних материјала.

          Предности  online учења:

 1. Велики избор програма и курсева;
 2. Нижа цена трошкова. Оnline програми су јефтинији од пуне школарине, а уз то нема додатних трошкова. Бројни су и потпуно бесплатни курсеви;
 3. Флексибилност. Интернет курсеви и студије су савршено решење за оне који немају много времена на располагању за додатно усавршавање. Материјали за учење и снимљена предавања доступни су у свако тренутку;
 4. Сами одређујемо распоред и темпо који нам одговара. Е-учионица нема радно време, отворена је 24 часа дневно;
 5. Светски предавачи;
 6. Учинковитост. Полазници online курсева показују боље резултате од својих колега из традиционалних учионица.
 7. „Lifelong“ учење. Човек се учи док је жив. Нова знања и вештине морамо константно усвајати, па се тако наше усавршавање не може завршити онда када добијемо факултетску диплому.

  images6

  Слика преузета са сајта Boske Kragujevac

     Значај е-learninga постаје све већи.  Oно у односу на традиционално образовање све више одговара савременим образовним потребама.

     European Schoolnet је место где се можемо информисати о различитим програмима за школе о чему можете више прочитати на блогу чији је предмет информатика у средњој школи, одакле је преузета слика у чланку.

О Марија Вуковић Ђедовић

Професор српског језика и књижевности, љубитељ уметности, природе, животиња и деце, Вукова мама, уређује овај блог намењен ученицима, колегама, као и свима који воле да читају и анализирају књижевна дела, чувају језик и његове законитости, као и онима који иза затворених капака, у тишини, неизговореним речима, мук по мук, граде кућу битка са погледом на вечност.
Овај унос је објављен под Разно. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s